ב 20 בנובמבר בכל שנה, החל משנת 1954 מציינים את יום הילד והילדה הבינלאומי. יום זכויות הילד. אי אפשר לדבר על נימוסים וילדים מבלי להתייחס בכאב עצום למצב הילדים החטופים שנמצאים 418 יום בתת תנאים, חטופים בעזה ולכמות הילדים הרבים שהתיתמו במלחמה זו.השאלה שנשאלת בכאב,איפה זכויות הילד הבינלאומי???!!!!.
חינוך לנימוסים מאיזה גיל?!
תמי לנצוט ליבוביץ
הורים שמעוניינים לתת לילדים שלהם את הכלים הנכונים וההרגלים הבריאים לכל חייהם – שמים דגש נכון וטבעי על הקניית ידע וכישורי חיים בתחום הנימוסים והפיכתם לחלק מושרש וטבעי מאישיות הילד. חינוך לנימוסים הוא עולם רחב ומגוון בפני עצמו – וישנן הרבה דקויות ועקרונות שחשוב לשים אליהם לב – אותם אנסה לסקור בכמה נקודות בהמשך. עם זאת, הורים רבים עושים טעות בסיסית בכל הנוגע לחינוך לנימוסים – כשהם מניחים שילדים אפשר להתחיל לחנך לנימוסים רק מגיל מסוים. זוהי טעות שיש להימנע ממנה – מאחר וילדים בכל גיל הם לא "פראי אדם" ויש להתחיל לחנך ולהראות עקרונות חשובים בנימוסים בסיסיים בגיל צעיר ככל הניתן.הכלל הראשון הוא הדוגמה האישית של ההורים בינם ובין עצמם,למשפחה ולסביבה. זה כלל מספר אחד שבלעדיו לא נוכל להמשיך הטמעת כישורים אלו בילדינו.
מתי וכיצד בדיוק כדאי להתחיל לחנך לנימוסים
אין גיל ספציפי שבו צריך להתחיל לחנך לעקרונות ולערכי נימוס – מאחר ומדובר בתהליך ממושך בעל שלבים רבים. כיאה לכל תהליך חינוכי, הגורם החשוב ביותר הוא המחנך – אתם – והדוגמה האישית שאתם נותנים לילדים שלכם. כבר בגיל מאוד צעיר – החל מהשלב בו הם מבינים הקשרים של דיבור ומפנימים את משמעות המילים שהם שומעים – ילדים יכולים להתחיל להיות מחונכים לנימוס. אם הילד שלכם שומע בבית באופן סדיר את המילים "תודה", "בבקשה" ו-"סליחה" – הוא ידע להשתמש במילים אלה ויפנים את חשיבותם כבר מגיל צעיר מאוד. גם עקרונות נימוסיים אחרים – כמו פינוי הכלים מהשולחן או נהיגה בסבלנות כלפי הסביבה – הם מנהגים הנוגעים בנימוס שהילדים שלכם סופגים מכם על פי הדוגמה שאתם נותנים להם.
עקרונות חשובים בחינוך ילדים צעירים לנימוסים
ישנם עקרונות רבים המרכיבים את החינוך לנימוס שאתם מעוניינים להקנות לילדים שלכם. הדבר משלב בין דוגמה אישית, הסברים והדגמות מכוונות ופעילויות עם ילדים – שמטרת כולם להקנות לילדים שלכם את המנהגים הנכונים בתחום הנימוס. פעילויות עם ילדים שמתקשרות לנימוסים ולמנהגי בית נכונים יכולים להיות אפילו מטלות בית – קיפול כביסה, הכנת אוכל או אפייה וכדומה. ברגע שבו תתייחסו למטלות הבית השונות לא כאל עונש אלא כאל מנהגים בסיסיים – כך גם הילדים שלכם יבינו זאת. ילדים הם ספוג – ולכן מנהגים של מילות נימוס, ברכות לשלום ולפרידה מנומסות וכדומה – הם מנהגים שהילדים שלכם יבינו בצורה הטובה ביותר אם יגיעו מכם. חשוב ללמד את הילד על מנהגי הגינות במשחק ואפילו הפסד בכבוד – כך שהילדים שלכם יבינו שהם לא המרכז של כל משחק ושעליהם לדעת גם לחלוק במשחק, לשחק בצורה הוגנת וגם להפסיד בלי לעשות סצנה. במקרה זה – נחוצה הסברה ועבודה אינטנסיבית שלכם כהורים.
נימוסים – כללי הזהב לאורח חיים נכון
אי אפשר לרכז את כל כללי הנימוס המחייבים במאמר מסוג זה – מאחר וקצרה היריעה מלהכיל את כולם. הדבר החשוב ביותר הוא שבכל כלל נימוס – מנימוסי שולחן ועד קבלת השונה והתנהגות כלפי האחר – הילד שלכם ינהג כפי שתדגימו לו ותבהירו לו שעליו להתנהג. הקנייה של כללים נכונים בגיל צעיר מקנה לילד אורח חיים נכון – ובמקרה הפחות טוב המצב יכול להיות גם הפוך.
על מנת להתחיל ברגל ימין את הידע והכישורים לנימוסים ולהפכם לטבעיים ומושרשים, ממליצה לניכנס לנימוסים לקטנטנים שכתבתי עבורכם.
בלינקים הבאים: https://www.tll.co.il/?lang=il&category=articles&subcat=262&pageart=308
https://www.tll.co.il/?lang=il&category=articles&subcat=262&pageart=308
©כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ